fredag 13 augusti 2010

Någon eller nån? Kanske nå'n?

Jag är en ordpetimeter och stavningsfanatiker - för att inte tala om syftningspolis - av stora mått. Jag erkänner utan omsvep och tar mitt straff. Som bland annat är att läsa felstavade rubriker/ingresser i tidningar och på nätsidor. Huvva, vad hemskt det är för mig! Vet också att man inte ska börja meningar med "Att" eller "Som" om det ska vara riktigt bra. Nog om det, annars tar det upp hela inlägget.

Jag vill bara dela med mig av en reflektion jag gör dagligen när jag skriver. Jag har fått lära mig (någon gång i slutet av förra seklet) att när man skriver så ska det vara något, någon o dyl. Ska det förkortas så sätt streck; nå'n, nå't osv. Nu kommer det stora problemet... De flesta skriver inte längre så, kan jag också sluta med det? Kan jag - utan våndor och slag på fingrarna- skriva nåt och nån? Det blir stopp i flödet varenda gång när jag stannar upp och tvekar om hur jag ska göra. Jag gör nämligen olika numera och så kan man ju inte heller ha det! Konsekvens är också viktigt i min värld förstår ni.
Hur ska jag nu göra med detta stora problem? Ska jag släppa efter, bli lite "wild and crazy" och blunda för regelverket? Ska jag hoppa fram och tillbaka mellan versionerna som en annan guttaperkaboll?

Hjälp mig, snälla!!!!

4 kommentarer:

 1. Klart du kan sluta med det! Det finns så himmelsen många regler när det gäller skrivande! "Man" ska inte använda "man" inte heller ska "så" finnas med - det är tydligen talspråk fick jag lära mig.
  Jag startar meningar med både "och" och "men" det ska "man" förmodligen inte göra.
  Ha nu en fin kväll!
  kram

  SvaraRadera
 2. Jag vill också skriva något, någon, sådan och sådant men har lärt mig att det är ok att lätta på stavningen lite. Nån, nått, sån och sånt läses ju lite här och var så skriv du som du vill :D
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Jag lider av samma sjuka... just därför har jag tvingat mig själv att börja meningar med och, eller, men osv.
  Jag hatar att läsa det jag själv har skrivit eftersom jag alltid upptäcker en massa fel som jag skäms som en gris för att jag inte upptäckte när jag skrev dem.
  Undrar om det finns något botemedel.

  SvaraRadera
 4. Gå lite wild and crazy du... Detta är din blogg och inte en avhandling...

  SvaraRadera

Vill du lämna ett bevis på att du varit här? Vad kul, kommentarer är väldigt, väldigt välkomna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails