söndag 22 november 2009

Pengar är lika för alla, stora som små

Nej, min mage känner att du har fel, du fotbollsfru. Varför skulle inte mina barn klara av att se sanningen i vitögat? I vår familj har vi gemensamt ansvar för att sköta om vårt hem. Denna gemenskap innefattar - förutom rent praktiska saker som städ och tvätt - att vara öppna mot varandra och tala om hur saker och ting fungerar. Redan från början vet barnen att vill man ha något så får man spara för att kunna köpa det. När de är stora nog för att jobba ihop egna medel så får de också använda egna pengar till att köpa det de önskar. Har man inte så det räcker får man vänta eller helt enkelt avstå.

Ljuga/hitta på att vi inte kan åka på utlandssemester för att vi hellre stannar i Sverige, det är fel. Enligt mig. Inte fasiken vill jag sitta på verandan och höra regnsmatter i flera veckor, jag vill till sol och värme, så för mig vore det att dra en lögn. Jag talar om - utan att lägga över krav och ansvar på barnen - att vi kan inte, pengarna räcker inte.

Är det fult att inte kunna köpa märkesjeans och Thailandsresor till sina barn? Är ekonomi som inte är på topp något man ska skämmas för? Varför ska barn skyddas mot verkligheten? Har vi inte råd så har vi inte råd. The ugly truth.

5 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med dig!!!
  Det där var något av det dummaste jag har hört... varför ska man ljuga för sina barn??
  Jag är övertygad om att ärlighet varar längst och att barn förstår mer än man tror.
  Därmed inte sagt att det ska ställas orimliga krav på dem.

  Hälsningar från Lairama som hellre åker buss än limousin.

  SvaraRadera
 2. Lairama> Tänk vilken chock de kommer att få i framtiden om man skyddar dem från precis allt som är jobbigt. Inte lätt att vakna ur rosenskimret då inte.

  SvaraRadera
 3. Ligger mycket i detta. Samtidigt så vet jag av bitter erfarenhet hur lätt det är för barn att känna av och bära de vuxnas trubbel och oro. Gränsen är fin mellan att berätta hur det är för barn och att få dem att känna skuld och ansvar för situationen.

  SvaraRadera
 4. Mikaela, visst är det så. Jag har också den bittra erfarenheten. Men sanning utan krav eller skuldbeläggning tror jag på. Förklaringar till varför det är som det är just nu osv.

  SvaraRadera
 5. Absolut rätt, jag kunde inte ha sagt det bättre själv.
  Kör man med öppna kort, så är det mycket lättare att få barnen att spara tillsammans med en själv, när man verkligen vill göra något också.

  SvaraRadera

Vill du lämna ett bevis på att du varit här? Vad kul, kommentarer är väldigt, väldigt välkomna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails