måndag 18 augusti 2014

Hatande pastalirare
Vet inte om det är någon - nu levande - Skillingarydsbo som missat att Farmen spelas in i närheten? Och att den så enormt kände Paolo Roberto befinner sig i vår lilla by emellanåt? Skillingaryd har fått lite kändiskänning :-)

Troligen är det så att inte alla är medvetna om detta, av en eller annan orsak.

Kanske man inte alls bryr sig om programmet (eller vet vad det är...). Kan ärligt och villigt erkänna att jag tillhör den sorten som inte bryr sig. Följde de första säsongerna och faktiskt, jag sökte till och med in, men det var längese'n jag tyckte det var värt att ödsla min dyrbara tid på att titta på det.

Nu råkar jag ha en dotter som serverar mat till produktionsteamet och därför fick jag veta att det pågår inspelning med ovan nämnda som programledare.
Man är ju trots allt lite lokalpatriot och därför började jag följa Paolo Roberto på Instagram, med hopp om att se vad de sysslar med där ute i skogen :-)

Gick bra ett tag, passade alldeles ypperligt med lite extra träningsinspiration också, jag var mitt uppe i en uppstart/ökning av min träning. Bra att se att det är andra stollar än jag som är uppe och tränar eller ränner i skogen i svinottan.

Så gick det tills det första hatinlägget kom. LCHF. Det värsta som finns, tydligen. Ett rött skynke, minsann. Helt accepterat att utpeka alla som använder sig av den livsstilen (för det är vad det är) till idioter. Tydligen. Dra alla över en kam. Nu är det minsann inte tal om individualism längre. Ånej.
Jag kände hur irritationen växte men beslöt mig för att sätta mig på händerna en stund.

Idag klarar jag det inte längre. Dagens inlägg var nog bland det dummaste jag läst av motståndare till LCHF, Paolo. Är riktigt besviken på att du häver ur dig nåt sånt och det där med inspiration kan du glömma. FETglömma. Jag är ju trots allt en sån där idiot, du vet. En sån som du tror smäller i sig fett dagarna i ända. Som ligger på soffan och äter sig i form. Eller hur är det nu?

Jag kan drar min historia i korthet, bara för att tala om att det finns andra anledningar än viktminskning som gör att man kan välja att äta på mitt sätt. Inte för att jag tror du är speciellt intresserad. Skriver ändå, om inte annat så kanske någon annan trångsynt (eller bara allmänt undrande) person kan få syn på detta och eventuellt få sig en liten funderare.

Jag har aldrig behövt gå ned i vikt. Efter fem barn har jag naturligtvis lagt på mig ett och annat kilo efter graviditeterna. Gu'skelov. Jag är betydligt snyggare med 70 kg på min 183 cm långa kropp än vad jag var när jag var 10 kg lättare. Bonus, med andra ord.

Varje semester brukade jag också gå upp 7 kg. God mat (mera av den...) och dryck satte sina spår. En månad senare var de borta igen, när jag åt normala portioner och slutade med paraplydrinkar och öl. Jag har kort sagt, inte haft några viktproblem. Bantning har, som du kanske förstår, varken varit nödvändigt eller aktuellt.

För mer än 5 år sedan, i februari 2009, skulle min man - som inte har samma tur med viktanpassning som jag - testa LCHF. Aldrig att jag gör det, sa jag. Jag klarar mig inte utan bröd och pasta, morgongröten osv. Just då tränade jag ganska mycket också och åt 6-7 gånger/dag. Min inställning var klar. Trots det lovade jag att försöka, för att stötta honom (fast jag var rädd att gå ned i vikt).

Några dagar senare gav jag upp. Mitt gamla måltidsmönster, alltså. Helt plötsligt mådde jag bra.
Min mage var lugn, skötte sig bättre än nånsin, utan att knota alls. Jag var lugn. Inga plötsliga vredesutbrott för att blodsockret låg lägre än Marianergraven.

Jag fortsatte träna som vanligt, orken sjönk några dagar men sen var den bättre än innan. OK, jag äter inte strikt, jag äter även underjord-grönsaker, så lite kolhydrater får jag i mig ändå. Måste naturligtvis vara det, och bara det, som gör att jag klarar att använda kroppen och knoppen överhuvudtaget. *lätt ironisk*

Allvarligt.
Jag tränar för att MÅ BRA.
Jag äter LCHF för att MÅ BRA.


Kombinationen - i mitt fall och mitt val - är alldeles förträfflig. Samtidigt som jag inte stoppar i min kropp saker som jag mår dåligt av så har jag fått upp ögonen för hur mycket skit det finns i vår mat. Säger bara en sak; Margarin... Aldrig mer. Jag är mer medveten om kvalitetsskillnader på mat överhuvudtaget.

Jag undviker socker och mjöl. Äter god mat i den mängd som min kropp vill ha och behöver. Jag utsätter den inte för smärta i onödan. Inte via maten, det tar jag träningsvägen istället.
LCHF är ingen diet, för mig är det en livsförbättring.

För att inte tala om vad familjen anser om min humörförändring :-)

Så snälla, Paolo. Tänk på vad du säger.
Din åsikt är din och den har du rätt till. Men... tänk efter innan. Jag är inte en jubelidiot som ligger på soffan och knaprar bacon. Jag äter på mitt vis för att må bra och orka. Och jag tränar.

Alltså, ännu ett bevis på att det finns människor som inte är lata eller hatar fitness bara för att de låter bli pastan.

Använd den härliga energi som du trots allt verkar besitta till det du är bra på, att inspirera till träning. Låt bli att klanka ner på andras val. Även om valet inte är ditt så är det någon med hjärta och hjärna som gjort det. En människa som är lika mycket värd som du. Som inte förtjänar att idiotförklaras.

Har du lust att besöka "andra" sidan så kan du se att man kan äta förbannat gott ändå. Välkommen, det är öppet dygnet runt!

http://matbiten.blogspot.se/


7 kommentarer:

 1. Jättebra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Paolo ger sig inte på folk som tränar till hans försvar. Om du vill äta LCHF och mår bra av det, så gör så. Sen spelar det väl mindre roll vad Paolo anser om din livshållning, det är ju ditt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i och med att han drar alla över en kam, jag tränar men äter enligt LCHF, alltså ger han sig på mig. Fast det är inte vad han anser om min livshållning jag stör mig på. Den tror jag inte han bryr sig om alls med den approachen han har, han bara raljerar över LCHF i stort och därför anser jag att han kanske kan ta det lite varsamt med vad han säger och hur. Gillar man inte något så behöver man inte heller lägga energi på att lyfta fram det hela tiden, typ det var det jag ville ha fram :-)

   Radera
 3. Hej,
  Jag måste säga att jag tycker det är kul att du har hittat en väg som funkar bra för dig!!
  Jag vill egentligen inte försvara Paolo för jag tycker inte om att man drar alla över en kam. Dock så är det så att det är väldigt mycket människor nu för tiden som säger att de äter LCHF och som också säger att de mår kanon. Jag vill bara förtydliga att om det är så att man använder LCHF som ett begrepp för hur man äter, så måste man vara medveten om att det är många som kommer ifråga sätta det. Detta mest för LCHF är en diet som är mycket uppstyrd i hur man ska äta. Allt i från vad som är tillåtet till vilken energi fördelning portionerna ska ha. Och uppstyrningen som handlar om energi fördelningen går att ifrågasätta vetenskapligt.
  Så om det är så att du nu äter en kost där du inte följer LCHF energi fördelning så tycker inte jag att du ska säga att du äter LCHF. Utan det är bättre att vara rak med att man äter en balanserad kost med en lägre mängd kolhydrater och utan vissa livsmedel om det nu är så.
  Hoppas det här otydliga går att förstå lite.
  Med vänlig hälsning,
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag tror nog jag förstår hur du menar :-) LCHF för mig är inte en diet, det är hela konceptet med att undvika att äta det jag inte mår bra av och vara mer uppmärksam på vad det är för innehåll i det jag stoppar i mig. Jag vet att det finns varianter där allt ska vara "rätt" procent o dyl och det kanske är nödvändigt för dem som använder detta. Jag gör det inte, orkar jag inte, lika lite som jag skulle orka räkna kalorier :-)
   Jag kommer fortsätta säga att jag äter LCHF eftersom jag utgår från det förkortningen står för. Jag kan ta ifrågasättandet om "motparten" är beredd att lyssna på min åsikt, inte om jag inte får komma till tals. Och... jag kritiserar inte Paolo som person, det är sättet han kastar ur sig liknande kritik jag inte gillar. Kritik är OK, respektlöshet känns däremot inte OK.

   Radera
 4. Måste fråga, vad är det som är så hemskt med margarin? Är det just det du mådde dåligt av? Strikt LCHF, hur kommer våra kroppar må i längden?
  Många frågor, men hoppas du har svar😊
  //jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att söka på margarinframställning (eller liknande) och se hur det tillverkas... Inget jag vill ha i mig, precis :-(
   Vad gäller hur kroppen kommer att må, är inte riktigt säker på hur du menar. Om du tänker blodfetter o dyl så kan jag säga att mina värden är alldeles utmärkta "trots" LCHF i mer än 5 år :-)

   Radera

Vill du lämna ett bevis på att du varit här? Vad kul, kommentarer är väldigt, väldigt välkomna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails