tisdag 15 september 2009

Kostråd att lita på i hemkunskapen?

Alltså, igår kom mina 15-åringar hem och berättade att de hade gjort nån slags test i skolan. På hemkunskapen skulle de knappa in vad de äter och så skulle datorn få fram ett resultat som visar vad de behöver ändra på. För självklart är det ju så att alla 15-åriga tjejer äter fel. Det vet ni väl?

Den ena hade fått beskedet att hon skulle minska på portionerna och dricka mindre mjölk. Och naturligtvis inte rödmjölk, max mellanmjölk.
Den andra hade fått svaret att hon äter för lite. Nu vet jag inte hur pass ärliga de var när de svarade. Vad jag däremot vet är att vi tjatar (fel, jag vet det också...) på att de ska ta mer mat. De är smaaaaaaaaaaaaaaaaaala. Och de äter lika mycket/lite båda två.

De behöver absolut inte dra mer på några portionsstorlekar eller fett o dyl. Tvärtom! De behöver mer fett och mer mat. Mättat fett är farligt. Flytande margarin används. Fy för rejält, ärligt smör. O s v. Skolan är sponsrad av Livsmedelsverket eller?

Jag blir riktigt irriterad. Mest för att det lätt spär på ett redan dåligt förhållningssätt till mat. Hur många i den ålder är det inte som redan sneglar på hur smala "alla andra" är och tycker att de är tjocka själva. Man får baske tänka sig för vilka signaler man sänder ut. Och kom igen! Det finns lite annat sätt att se på kost numera, tallriksmodellen har fått konkurrens. Vakna!

Menar inte att det är fel att försöka visa på att det finns saker som är mindre nyttiga att smälla i sig och att man kan tänka sig för, men detta kändes lite väl... vet inte, hittar inte ord...

2 kommentarer:

  1. Konstigt att tonåringar har komplex om de tillochmed i skolan får höra sådana saker? :-S

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det hemskt! Skolmaten, den innehåller bara snabba kalorier som pasta, överkokt potatis och såser av vetemjöl. Mina barn har oxå fått lära sej att dom ska äta lite fett, lättmjölk, lättyoghurt, lättmargarin, lätt lätt lätt. Av skolan alltså.
    Men det är ju tur att man är medveten själv och lär sina barn hur man INTE ska äta. Mina flickor är oxå tunna som spagettis men dom äter äkta FETT och Mycket "ren" mat, ingen micromat här inte. Man ska äta för att Må bra inte för att vara smal i första hand, det är ju så sjuka ideal idag så det är konstigt att dom inte får ätstörningar hela bunten.
    Så ett visst gott inflytande har man haft på sina barn ändå, trots allt. ;)

    SvaraRadera

Vill du lämna ett bevis på att du varit här? Vad kul, kommentarer är väldigt, väldigt välkomna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails