tisdag 28 oktober 2014

Buss på... vad som helst!

Varje dag i snart två år. Eller för att vara riktigt noga och sann (som man naturligtvis ska) varje vardag, har jag åkt buss.
För mig - som innan dess hade ca 300 meter till jobbet - är det en alldeles ny värld. Kommunikation på allmänna villkor. Så att säga.

Jo, jag åkte buss och tåg en hel massa när jag gick på gymnasiet. Det var ivriga, tjuriga, vilda, chaufförer då också. Älgar som orsakade stopp på tågspåret. -34º som orsakadede nya - italienska - tågen en del problem. Det där var ju ett tag sedan så ja, det kan anses som nytt nu när jag börjar om.


Det har blivit ett antal statusdateringar på Facebook om detta. Ett axplock:

- Mystiska män med solglasögon som krampaktigt håller en väska i knät.

- Människor av ej svensk härkomst som pratar i telefon heeeela tiden. På morgonen och sedan på eftermiddagen när jag skulle hem igen. Hade dagen möjligtvis spenderats på denna buss åkandes fram och tillbaka mellan Gnosjö och Jönköping? Görandes chauffören vansinnig på asiatiska?

- Människor av lite yngre, gymnasistisk härkomst som också pratar hela tiden. Både i telefon och med varandra. Eller pratar och pratar. Högljutt meddelande varandra: "Hon ba', ja ba'..." "Det här är bara mellan oss...Du får absolut inte säga det till nån..." Ackompanjerat med tuggummismackande, förstås.

- Busschaufförer av olika sort. Lasse Kongo, Virrepelle, Körsåfortdubarakanjerka. Någon kör fel och får vända. Spännande upplevelser och bekantskaper.

Mycket konstiga saker kan man få bevittna. Om man är uppmärksam. Näää, det behöver man inte vara. Snarare är det så att det är svårt att undvika. Hörlurar och Spotify rekommenderas varmt.

Sedan finns det några saker jag funderat på. Finns det etikettsregler för hur man ska göra/bete sig i vissa uppkomna situationer?

 - Om man kliver på en fullsatt buss och mot förmodan får sittplats (OK, nästan fullsatt, då...), ska man flytta sig till ett ledigt säte om det tunnar ut så pass att det bara är jag och en person kvar? Om den enda andra kvarvarande sitter innanför mig? Är det oartigt eller är det ännu dummare att sitta kvar?

 - Finns det ett "säkerhetsavstånd" på busshållplatserna? Ett visst antal meter/centimeter som är kutym när man väntar på bussen?

Som sagt, busslivet är spännande :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vill du lämna ett bevis på att du varit här? Vad kul, kommentarer är väldigt, väldigt välkomna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails